Grounded x Femme Part One

Grounded x Femme Part One is the first part of a collaboration between Grounded Factory and Femme de la Femme with focus on female entrepreneurs. We want to change the norm of women not supporting each other - because together we can make history.

Iman Malmberg, founder of Grounded Factory and Lisa Hageby founder of  Femme de la Femme met to discuss business and share ideas. They instantly decided to make a colab. That's when the project Grounded x Femme started. This project is our way of contributing to the sisterhood. 

In Part One we will present to you six entrepreneurs who work in different kinds of areas, but have in common that they all have started a business of their own and aim to make the world a little better. We believe that it is extremely important with diversity and representation to make the world more equal for contemporary and future generations.

Let´s get inspired!

xoxo

BETEENDELABBET

Beteendelabbet är Sveriges första beteendebyrå. De kombinerar psykologi, beteendeekonomi och design för att uppnå affärsnytta med positiv förändring för både planeten och individen. Genom att använda nudging hjälper de människor och organisationer att gå från vilja till handling. Det handlar om att göra det lätt att göra rätt. De är otroligt inspirerande och att byrån är grundad och drivs av tre tjejer gör ju att det spritter i hela kroppen!  Idag träffar vi medgrundarna och tvillingsystrarna Kajsa och Linda Lindström.

 

Varför startade ni Beteendelabbet?

Både jag och Kajsa har sedan vi var små delat värdegrunden och viljan att förändra världen till det bättre, säger Linda. Vi har även alltid haft en stor entreprenörsanda och drivkraft att skapa hållbara lösningar på olika problem, fyller Kajsa i. Linda hade tillexempel redan som 7 åring en idé om att man borde göra ett skal till bilar där man kunde byta färg istället för att köpa ny bil. Haha!

Kajsa och Linda kommer från olika bakgrunder (Kajsa som designer och Linda som nationalekonom) och insåg snabbt att de kunde komplettera varandra. De var båda trötta på de traditionella yrkesrollerna inom respektive områden. Kajsa ville inte “designa ännu en stol” och Linda kände sig oinspirerad av traditionella styrmedel. De möttes då i sitt intresse för beteendeförändring och beslutade att göra business av sin gemensamma passion.

På frågan om hur det är att jobba med sin syrra, tvilling dessutom, svarar de att de alltid gjort saker tillsammans men däremot alltid haft med en tredje part. Det har gjort det möjligt att upprätthålla en, mer eller mindre, professionell arbetsrelation, säger dom. Idag driver de Beteendelabbet tillsammans med Ida Lemoine.

 

Hur kan vi stötta varandra varandra som kvinnliga entreprenörer?

Genom att lyfta andra kvinnor. Det kan vara alltifrån att ha kvinnliga förebilder i föreläsningar (istället för ännu en gubbe) eller att tipsa vidare om kvinnliga bransch-kollegor när vi själva inte kan ta uppdrag. Att även våga se sig själva som förebilder och att våga ta plats i rummet och på scenen, trots att det ibland kan kännas obekvämt, är också något man inte ska underskatta, säger Kajsa.

Det är även viktigt att ifrågasätta och att våga skapa dålig stämning. Linda berättar om ett tillfälle då en äldre man efter en föreläsning gav henne “tips” på hur hon hade kunnas prestera bättre. Linda frågade då ”Hade du frågat samma fråga om jag hade varit äldre och man?”. Som kvinna i entreprenörsvärlden är det bra att prata och dela med sig av jobbiga situationer som man varit med om. Att stötta, tipsa och hjälpa varandra, för det är inte alltid helt lätt.

 

Vad betyder ordet feminist för er?

Om man inte är feminist vad är man då? Lite så känner jag, säger Linda och Kajsa håller med. Feminism är att stå för jämställdhet. Samma rättigheter, samma förutsättningar och skyldigheter. Oavsett kön.

 

Bästa tipset när man startar eget?

Testa och se att man har en säljbar produkt innan man investerar! Var inte hemlig bara för att du är rädd att någon ska sno din idé. Prata och testa mot andra. Det ger så mycket! Träffa andra och be hjälp! Kan du inte något, fråga någon som kan! Våga kasta dig ut och lär dig, tycker Linda. Kajsa fyller i: Ha högt i tak med dina medarbetare och ta inte saker för personligt. Låt inte något ligga och pyra. Där är det bra att vara syskon, man är inte rädd för att säga saker rakt ut. Omge dig av folk med andra kompetenser, men som delar din värdegrund. Var aldrig nöjd, våga vara självkritiska. Utvärdera och utveckla. Och framför allt, våga göra saker som är läskigt.

 

Vem skulle ni vilja att vi lyfter i Grounded x Femme Part Two?

Sunna Hansdottir, Textilkonstär

Mariah Strengnell, A&R Director på Snafu Records

Lisen Andréasson & Mikaela Stenberg på Nattskiftet

 

JOHANNA LUNDQVIST

Johanna Lundqvist är fotograf och driver sitt egna bolag. Hon tror starkt på att när man jobbar med saker som man brinner för och där det finns stor passion, då kan man åstadkomma magiska saker.

 

Varför valde du att starta eget?

Det är väldigt viktigt för mig att känna att jag har något slags kreativt utlopp och möjlighet att påverka. Jag tror att man kan åstadkomma magiska grejer om man ägnar sig åt sånt man brinner för och där det finns en stor passion. Jag försöker jobba mig ditåt, och min business jag har idag tror jag är en bra början.

 

Hur kan vi stötta varandra som kvinnliga entreprenörer? 

Uppmuntra varandra. Prata om problem och motgångar. Peppa varandra att våga ta mer plats och vara bäst.

 

Vad betyder order feminist för dig? 

Starka kvinnor, och män! Alla på samma villkor. 

 

Bästa tipset när man startar eget?

Det viktigaste är nog att man gör något man tycker är förbannat skitkul. Sen att sätta tydliga mål och delmål som också är realistiska. Fokusera och jobba stenhårt, men glöm inte att njuta av tiden och ha kul på vägen. Det är superviktigt för att orka i längden. 

 

Vem skulle du vilja att vi lyfter i Grounded x Femme Part Two?

Antonia Ansgariusson – Power woman som jag alltid skulle gå till för karriärsråd!

 

 

SOFIE KRAFT & CATJA DIVJAK

Sofie Kraft och Catja Divjak är båda yogalärare. De har även gemensamt att de båda valde att satsa helhjärtat på yogan när de gick igenom svåra perioder i livet. Yogan blev en en hjälp att komma vidare och hitta tillbaka till sig själva. Nu jobbar de varje dag med att sprida den glädje och lycka de själva hittat. 

 

Varför valde du att starta eget?

SK: Jag kom till en punkt i mitt liv där kropp och hjärta sa till mig att jag behövde göra en förändring, leva ett liv som andra vill att jag ska leva – eller leva det liv jag vill leva. Och ja, nu som kvinnlig entreprenör förstår ni ju kanske att jag valde att följa min magkänsla och passion och påbörja den fantastiska resan som yogalärare. För mig har min väg att förverkliga min dröm bara börjat. Inom en snar framtid ser jag mig själv hålla retreats runt om i världen. Jag håller på att utforma mitt eget koncept där jag vill kombinera allt som är härligt! Så Stay tuned!

CD: Jag utbildade mig till yogalärare i Indien. Efter att ha dansat sedan barnsben kändes yogan väldigt familjär från första start. Jag har alltid haft en längtan att på något sätt få hjälpa människor att må bättre. Yogan tog mig igenom en tuff tid i livet och är alltid min go-to när jag behöver landa och komma tillbaka till mig själv. Då fick jag idén att jag faktiskt kunde utbilda mig inom yoga och därmed få folk att känna den glädje jag själv känner genom yogan. Att få dela lycka.  

 

Hur kan vi stötta varandra som kvinnliga entreprenörer? 

SK: Vi kan lyfta varandra och samarbeta. Våga hjälpa dina medsystrar och våga bli hjälpt! Jag märker själv i Stockholms yogavärld att många vi unga yogalärare är väldigt bra på att stötta varandra, vilket är så fint!!! Vi kommer på varandras event, vi hjälper att pusha varandras klasser i våra sociala kanaler och vi samarbetar inför olika projekt - det gör ju allt mycket roligare och härligare. Bara för att man är egenföretagare betyder det ju inte att du måste jobba ensam. Tillsammans för och med varandra växer vi!

CD: Genom att samarbeta! Jag samarbetar med alla mina vänner som har ett kreativt yrke. Johanna som fotograferar, Sofie som yogar, Iman som har Grounded Factory. Det är helt fantastiskt! Ett bra exempel är att jag varit model för Grounded Factory sedan det startades. Vi hjälper varandra. Pay it forward. 

 

Vad betyder ordet feminist för er? 

SK: Värdefull, stark kvinna! 

CD: Jämställdhet! Att en människa, oavsett kön eller utseende har lika mycket respekt, förutsättningar och påverkan.

 

Bästa tipset när man startar eget?

SK: Våga lita på din inre röst och din kreativitet. Bli inte rädd om det går långsamt i början, allt tar längre tid än vad man tror sen när du minst anar det kommer man in i ett flow. Det går upp och ner hela tiden – försök att njuta och fira delmålen på vägen! 

CD: Nätverka! Ta hjälp av dina vänner och använd dig av alla dina kontakter. Var inte rädd för att be om hjälp.

 

Vem skulle du vilja att vi lyfter i Part 2 i Grounded x Femme?

SK: Jag skulle tycka det vore kul att uppmärksamma fler kvinnliga samarbeten - det är ju så kul att lära sig om nya områden och jag tror kreativitet flödar som bäst där man får input från fler olika håll! 

CD: Laila Firdaous – VD på Studio Levels. Trebarnsmamma som driver egen salong och träningsstudio. En riktig power woman enligt mig!

 

 

GOTAIN

Gotain är ett bolag som skapar skräddarsydda gardiner med hög kvalité  till ett lågt pris. De skapar gardiner i noggrant utformade mönster, färgpaletter och material och ger en massa grym inredningsinspiration! Elenora tog det slutgiltiga beslutet att starta eget bolag efter en långpromenad på stranden under en julledighet. Det som skiljer Elonora från många andra som vill starta bolag är att hon inte hade en aning om vad för typ av bolag hon ville starta, bara att hon ville köra eget och vara delaktig i hela processen. Men efter massor av idéer, tester och bollande fram och tillbaka landade i att hon ville starta Gotain. 

 

Varför startade du Gotain?

Efter att ha jobbat med affärstrategiska beslut och riskbedömningar på Acne Studios och samtidigt haft nära insyn i ett växande start up så växte min vilja att driva ett eget bolag med egna riskbedömningar och beslut. Jag ville se kedjan från A till Ö ur ett mindre perspektiv än som en mutter i ett större maskineri, så som jag upplevde min roll på Acne. Detta är något jag tror många anställda på större bolag kan relatera till. Så jäkla klyschigt men det var under en lång strandpromenad på julsemestern som jag bestämde mig för att mitt nästa karriärsteg skulle bli att öppna ett eget bolag. Men vad hade jag ingen aning om. Hur gör man då? Jag bestämde mig för att alltid agera på missnöje eller nyfikenhet – rent praktiskt innebär det att jag vid varje tillfälle i vardagen, där jag upplevde att något kunde göras bättre eller saknades, skulle jag ta tillvara på chansen och försöka utveckla en affärsidé och koncept kring det. Det kom idéer från alla håll och kanter. Vissa mer långvariga än andra. Men varje idé påbörjade jag, gjorde efterforskningar, frågade runt, gjorde benchmark. Men ofta slutade det i att vägen tog stopp. Vissa affärsider krävde för mycket kapital, till andra behövde jag mer kunskap som antingen var svår, eller inte tillräckligt intressant för mig, att kämpa mig igenom. Tills dagen då jag skulle köpa gardiner hem till min lägenhet. De billigare färdigsydda måtten gick bort direkt, inte nog med att de inte hade så härliga material eller färger – måtten var för korta eller för långa och det såg inte snyggt ut. Jag förstod att det var skräddarsytt som gällde för att få ett snyggt gardinuttryck. Jag gick runt på olika textilhandlare, sömnadsateljer och inredningsbutiker. Utbudet var tråkigt, dyrt och saknade vad jag som konsument tycker är viktigt – service och inspiration. Ingen av de 35 butikerna (ja, jag vet, helt galet många – jag blev beroende av att hitta rätt, eller kanske egentligen beroende av att se om det här kunde vara en affärside att bygga vidare på) hade bilder på hur gardinerna ser ut hemma hos kunder / i riktiga miljöer. 

Gotain är ett svenskt varumärke som är specialiserat på att göra det enkelt att beställa skräddarsydda gardiner. Med ett noggrant utvalt sortiment när det kommer till både material och färgväl samt en svenskt baserad syatelje, kan vi leverera skräddarsydda gardiner mycket snabbare än våra konkurrenter och till en lägre prisbild. Vi väver våra egna tyger i Spanien, det innebär att vi har kunnat slopa ett led i produktionen och kan säkerställa kvalitén i våra tygval samtidigt som att priset blir billigare än om vi hade köpt in tyg från en annan tygtillverkare. Vi sätter stor fokus på att skapa inspiration och tydlighet för våra kunder. Vi vet att det kan vara svårt att lyckas med sina gardiner. Därför har vi en bred bildbank som ständigt uppdateras och tygprover skickas ut kostnadsfritt inom 24h till våra kunder. 

 

Hur kan vi stötta varandra som kvinnliga entreprenörer? 

Jag tror på samarbeten i alla former. Ensam är inte stark. Tillsammans kan vi skapa spännande och värdefulla synergier och utmana varandra att tänka annorlunda. Gotain har nära samarbeten med flertal kvinnliga inredare och entreprenörer. Vi låter inredarna göra det som de är bäst på samtidigt som vi konstant fokuserar på att leverera det bästa gardinlösningarna till deras projekt. I regel är det viktigt för entreprenörer att försöka samarbeta, oftast finns det mycket vi kan hjälpa varandra med och alla är experter inom sina områden. Jag tycker man ska vara generös med att dela med sig av erfarenheter och kunskaper. Ett bra sätt är att gå med i kvinnliga karriärsgrupper, för att nämna ett par: Her och Peppfrulle. Men det finns många – kika på facebook så hittar du säkert någon som passar dig. Jag är delaktig i både Her och Peppfrulle och tycker att det är ett fantastisk sätt att boosta varandra som karriärskvinnor, det behöver inte enbart vara entreprenörer. 

 

Vad betyder order feminist för dig? 

Jag är feminist och för mig är den viktigaste innebörden av detta att skapa förutsättningar för ett jämställt samhälle. Vet ni vem Nina Åkestam är? Debattör, Forskare och nu även författare av boken Femistfällan. På senaste Peppfrulle  intervjuade grundare, Emelie Karlsson, Nina Åkestam om karriär, feminism och den nya boken. Med mig från frukosten tog jag inte bara med mig pepp och energi utan även en väl formulerad beskrivning av vad feminism innebär när vi pratar jämnställdhet. Det hela kan kokas ner till fyra punkter. Meningen med punkterna är att förtydliga och förstå hur vi ligger till i samhället när det kommer till jämnställdhet. Jag (och säkert ni med) kan uppleva att en vanlig fras man ofta får höra är ”ja men har vi inte det jämställt i Sverige nu, iaf så gott som?” eller ”Jo jag är feminist – men…” 

Okej vi återgår till de 4st punkterna. Säger någon till dig som ovan fraser dvs någon är osäker på om vi fortfarande måste jobba på jämställdheten eller kalla oss feminister? Kontra med nedan så blir svaret enkelt. 

Feminism är en kamp för jämställdhet, visst? Jämställdhet kan sammanfattas i fyra punkter: 

  • Våld mot kvinnor i hemmet: För våld i hemmet, är våld mot kvinnor överrepresenterat i relation till våld mot män - Ja eller nej? (svaret är ju uppenbart)
  • Representation: Är kvinnor och män lika representerade i höga poster? Finns det lika många kvinnor som är chefer som män? Har vi någonsin haft en kvinnlig stadsminister, ja eller nej? 
  • Ekonomi: Tjänar män och kvinnor lika mycket eller finns det ett löneglapp? 
  • Delat ansvar i hemmet: Tar kvinnor och män lika ansvar i hemmet, vardagliga uppgifter så som städning och matlagning men framförallt föräldraledigheter och hämtning /lämning på förskolan? 

Fram tills dagen då vi kan svara Ja på ovan fyra frågor bör vi alla kalla oss feminister och kämpa för ett jämställt samhälle. 

 

Bästa tipset när man startar eget?

Oj, herregud vad svårt. Bäst är att bara köra. Sätt igång, testa. Släng dig ut för klippan, det finns inga garantier och det kan vara bra att inte ha för mycket kött på benen för då finns det en risk att man ser alla problem så tydligt och inte vågar ta sig an dem. Hade någon sagt till mig allt som gick fel med Gotain första året så hade jag aldrig vågat starta eget, men som tur var vågade jag satsa. Det är mitt bästa tips antar jag. OCH skaffa en mentor, bollplank är key – superviktigt. Gärna någon med erfarenhet och som är äldre. 

Förvänta dig den tuffaste utmaningen du någonsin varit med om och dubbla den. Att starta eget är en personlig resa utan dess like som ställer krav utöver de karriärsmässiga. Superentreprenören Elon Musk fick samma fråga under en intervju och svarade ”att starta eget är som att äta glas och stirra ner i avgrunden”. Hur dark är inte det? Haha, herregud, det är så mörkt sagt men med glimten i ögat och jag förstår vad han menar. Sen är det ju enorm skillnad på att driva superbolag som Tesla jämfört med ett gardinbolag som verkar på 4 olika marknader. Men, jag tycker det är ett rätt roligt svar av Elon. Ta det med några nypor salt. Att driva eget är det bästa jag någonsin gjort även om Elon tuggar glas och ser ner i avgrunden :)

Vem skulle ni vilja att vi lyfter i  Grounded x Femme Part 2?

Annika (grundare av Wall of Art)

 

 

DEELICIOUS

Deelicious startades av Maria Danielsson efter att hon blivit skadad och Snowboard-karriären tog slut. Hon bestämde sig då för att satsa på drömmen om att sälja sina handstickade kreationer hon länge skapat för eget bruk. För att ha möjlighet att producera dem samarbetar hon med ett gäng pensionerade kvinnor. Att se värdet i att samarbeta med äldre och att se förbi de ramar vi ofta lever inom idag tycker vi är väldigt spännande och inspirerande. Maria bländar oss med sin positiva energi och sitt stora leende. Vi är otroligt stolta över att få presentera denna geni-kvinna! 

 

Varför startade du Deelicious?

Jag startade Deelicious då jag fick så mycket förfrågningar på de stickade kreationerna som jag själv hade stickat och bar. När min snowboard-karriär tog ett abrupt slut, pga en skada, så tänkte jag att nu testar jag. Hur ska jag kunna producera allt för hand i Sverige? Då kom en vän med förslaget: pensionärer. 

Så idag har jag 8st pensionärer som är så kompetenta och duktiga som är med och stickar det vi tillverkar. Jag designar och tar fram de garner och mönster vi ska sticka av och sen har jag alltså 8st damer, hälften sitter i dalarna och hälften i Stockholms trakten. Då vi även gör produkter i sömnad så syr vi dessa i ett samarbete med en ateljé i min hemby Siljansnäs i Dalarna. Vi säljer året runt via vår webbshop men öppnar också upp så kallade PopUp butiker under specifika tillfällen under året. En var i en gammal nedlagt bensinstation hemma i Dalarna under sommaren och vi hade en i Stockholm innan jul. Vi har även en rullande ombyggd husvagn som fungerar som en butik och gör roadtrip med stop på heta semesterställen under sommaren. 

 

Hur kan vi stötta varandra som kvinnliga entreprenörer? 

Genom att dela med sig av sin kompetens, kontakter och via att göra colabs och sprida ordet! Samt att peppa och uppmuntra varandra till att allt är möjligt! 

 

Vad betyder order feminist för dig? 

Att alla har samma värde, no matter what! 

 

Bästa tipset när man startar eget?

VÅGA! vad är det värsta som kan hända? Den frågan är bra att ställa sig. Om det skiter sig, ja, men då har man iallafall testat. 

 

Vem skulle du vilja att vi lyfter Grounded x Femme Part Two?

Stitch and Stones i Åre är härliga brudar som står för viktiga saker. 

 

Friendcation

Friendcation är en digitalplatform skapad för att föra samman tjejer i verkliga livet. De anordnar allt från events, träningsdejter, staycations, föreläsningar, AWs, frukostar och resor. Allt som skapar tillfällen för nya människor att mötas i olika sammanhang i och kring nya upplevelser. Allt i en stor härlig mix av allt vi tycker om här i livet. På den digitala platformen bryter vi isen, sänker trösklar och låter inte någon missa en möjlighet att träffa nya människor bara för att man inte vågar eller inte hittar tillfället.  

Grundarna av Friendcation är Louise Johannesson & Joanna Swica. Två sprudlande och drivna brudar som drivit Friendcation endast ett år men med fantastisk framgång! De är otroligt inspirerande och man blir glad bara av att se dem.  

 

Varför ni startade ni Friendcation?
Vi startade Friendcation för att vi ville ville skapa en digital plattform där målet var att föra tjejer samman i verkliga livet. Genom resor, event och intressen, erfarenheter och nyfikenheter. Ett community där man känner sig trygg att gå lite utanför sin comfort zone och få uppleva både saker och platser samt träffa människor man kanske aldrig annars hade fått tillfället att göra. 

Det handlar inte om att man inte har vänner, det handlar om att man kanske är nyinflyttad i stan, eller att man gillar att resa men får inte ihop kalendrar med sina vänner. Det handlar om att man kanske inte vill springa långpass själv och kan slänga ut en fråga i forumet för sällskap. 

 

Hur kan vi stötta varandra som kvinnliga entreprenörer? 

Att just stötta varandra. Det är mycket prat om Women enpowerment men ändå finns det ibland en underliggande missunnsamhet där vi inte alls stöttar våra medsystrar. Vi tror på att det finns plats för alla och att vi måste uppmuntra, pusha och hjälpa varandra ta oss fram.

 

Vad betyder order feminist för er? 

Att kvinnan varken ska behöva kämpa mer eller mindre än mannen för att finnas på jorden, få jobben vi vill ha, lönen vi vill ha. Att vi ska ha samt rätt över våran kropp och våra känslor. Men framförallt så handlar det om debatten om vad vi kvinnor kan och får göra ska ebbas ut till en självklarhet. Vi är inte riktigt där än, men genom att lyfta oss, samt andra kvinnor som jobbar mot just detta tankesättet så kommer vi varje dag ett steg närmre.

 

Bästa tipset när man startar eget?

Tyvärr så målas bilder upp att det är glamouröst att starta eget. Det är det inte. Det är en känslosam berg och dalbana där du tvingas helt utanför din comfortzone. Men utan att chansa vinner man inte. Ha en ide som du tror på och hitta din väg fram. Spara ihop till ett startkapital som göra att du känner lite trygghet även när det känns tungt i början, prata med din chef och finn en möjlighet för att köra pararellt med ditt jobb. Våga fråga om tjänstledighet.Det finns ingenting som är lätt i att starta eget. Plugga på vad det innebär och lär sätta ett pris på dina tjänster och din produkt. Det viktigaste av allt: VÅGA ta betalt.

 

Vem skulle ni vilja att vi lyfter i Grounded x Femme Part 2?

Anna Wretling (Powerwoman)